Communiceren in een community

Vorige week zijn we begonnen om de Nederlandstalige OSGeo afdeling nieuw leven in te blazen. Zelf vind ik het erg leuk om te zien hoe een zeer diverse groep mensen elkaar begint te vinden!

Als “veteraan” op het gebied van communities, met een aantal jaar ervaring bij openstreetmap en OSGeo heb ik wisselende ervaringen met de verschillende communicatiekanalen. De meeste communities hebben wel een mailing-list en een irc kanaal. Toch vond ik het belangrijk om te onderzoeken of het mogelijk is om meerdere kanalen in te zetten. Zo wilde ik ook graag twitter betrekken en zorgen dat irc toegankelijker wordt.

Voor irc was het relatief eenvoudig. freenode biedt een web interface aan webchat.freenode.net waarmee mensen makkelijk in een meeting kunnen binnenkomen. Van de mailinglijst verwachtte ik een hogere drempel omdat je hierbij een aantal bevestigingen per mail moet sturen alvorens je lid bent. Daarna loop je het risico op een mailbox overstroming. Desondanks lijken de nieuwelingen ook hier aardig uit de voeten te kunnen.

Ik heb gezorgd voor een permanente beheerder op het #osgeonl kanaal op irc. Deze beheerder bevat een aantal zeer relevante componenten:

  • Het irc kanaal is altijd bezet. Hierdoor wordt het lastig om het kanaal te kapen
  • Er worden elke drie minuten logs weggeschreven van de activiteit in het kanaal. Dit maakt het mogelijk voor mensen die niet actief deelnemen om te zien wat er zoal wordt gezegd. Zelf vind ik dit erg belangrijk. Het verlaagt de drempel van deelnemen. Je kunt immers altijd eerst kijken of je je ergens kan thuisvoelen voordat je actief gaat deelnemen. Anoniem en zonder verwachtingen
  • Dankzij de schitterende module meetbot kan de permanente beheerder ook worden ingezet om vergaderingen te stroomlijnen
  • De beheerder kan worden gebruikt om een bericht door te zetten naar twitter, naar @osgeonl. Hiermee kun je eenvoudig en zonder vensters te wisselen tweeten tijdens de vergadering. Hiervoor gebruik ik de supybot-twitter module die na wat aanpassing in staat is om berichten namens mij te sturen.

Ik zoek rustig verder naar manieren om twitter, de mailinglijst, irc en de wiki pagina’s te combineren. Als het lukt om deze allemaal te koppelen, dan zijn straks leden van de community altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de manier die hen het beste past. Hiervoor wil ik de volgende integraties nog aanbrengen:

  • Een bericht laten oppoppen op het irc kanaal en op twitter als er een mail verschijnt in de mailinglijst
  • Vergader-verslagen vanuit irc een duidelijkere structuur geven
  • Vergader-verslagen vanuit irc direct pushen naar een wiki
  • Mail sturen aan de mailinglijst wanneer een vergadering is afgelopen
  • Tweeten wanneer een vergadering is afgelopen met een verwijzing naar het verslag

Leuk om zo bezig te zijn! Ik hoop dat de osgeonl community actief blijft. Dat motiveert mij om te zoeken naar nog meer integratie!