arcgisonline.com, wat kost dat eigenlijk?

Nieuwsgierig geworden door eerdere blog artikelen op jwvaneck.org wilde ik ook wel eens aan de slag met de open data die esri aanbiedt op haar infrastructuur met diverse tools en klik en sleep functionaliteit. Ik begrijp dat vrije data niet direct een gratis dienst is, tenslotte kost het in de luchthouden van servers stroom, inspanning en dus geld. Ik wil wel eens weten hoeveel dat dan kost en of het voor neo-geo mensen interessant is om argisonline te gebruiken. Ik besloot het uit te zoeken. Wat kost arcgisonline nu eigenlijk? Dat blijkt minder “open” dan de data die er beschikbaar is.

Wanneer je arcgisonline.com bezoekt wordt je doorgestuurd naar arcgis.com/about. De video op deze pagina laat zien wat er allemaal mogelijk is en dat is veel. Veel GIS functionaliteit lijkt zijn weg te hebben gevonden naar de browser.

Handig is een soort “drieluik” op de pagina waar je meer kunt lezen over publiceren, mobiel en kant-en-klare inhoud waar wordt uitgelegd dat er basiskaarten zijn en dat je op verschillende manieren je eigen data (beveiligd) tot een mooie kaartpublicatie kunt verwerken. Er staat niet hoe.

Onder aan de pagina zijn een aantal open toegankelijke onderdelen zoals Kaart en Galerij. Via deze opties kom je terecht in een omgeving waar je al best aardig wat kan zoals tekenen, meten en de basiskaart wijzigen. Je kunt niets opslaan, hiervoor moet je zijn aangemeld.

Op arcgisonline.com staat dat je 30 dagen mag proberen. Mooi! Maar wat gebeurt er na die 30 dagen? Ik besloot op de “30 daagse gratis proefperiode” te klikken.

Voordat je echt aan de proefperiode begint wordt netjes uitgelegd wat de proefperiode inhoudt. En wat er met jouw data gebeurt. Een ding vond ik niet terug; of ik mijn data kan downloaden en de online variant vernietigen als ik besluit na de proefperiode niet door te willen gaan. Misschien dat esri daar nog een paragraaf aan kan wijden.

Ik besloot geen proefperiode aan te gaan. Maar in plaats daarvan direct op “Prijzen” te klikken. En daar wordt het vaag. Je wordt begroet door een paragraaf met teksten als: “Abonnementen bieden flexibele prijs- en licentieopties…” en “…servicecredits en moet jaarlijks worden verlengd” eindigend met “Neem contact op met uw lokale Esri-kantoor voor prijsinformatie.”

Flexibele prijs- en licentieopties? Hoe flexibel? Flexibel op basis van het aantal gebruikers? Kaart-klikken? Provincie? Kleur ogen? Het wordt niet duidelijk.

Servicecredits? Wat zijn dat? Is dat een soort esri bitcoin? Kun je die ook verdienen? Of alleen uitgeven?

Moet worden verlengd? He, is dit een huwelijk!? Niets MOET worden verlengd in Nederland “Wet van Dam, staatsblad 789 pdf van 30 november 2010″…

Neem contact op met het esri kantoor? Zijn de prijzen geheim? Worden deze alleen ontsloten aan een selecte groep? Moet je eerst een paspoort overleggen en gaat esri vervolgens in een zwarte lijst kijken of ze je wel als klant willen?

Kort zoeken op Google deed mij belanden op het blog van James Fee (spatiallyadjusted). James toont hier de prijzen in dollars. Ah, dat is al iets duidelijker.

Maar wat zijn nu die service credits? Het blijft speculeren. Een vriend van James vergelijkt de service credits met de Disney dollar. En de afbeelding op de blog die er bij hoort is een mooi stukje huisvlijt:

Mijn vraag is dus: Wat zijn die service credits? Hoe worden ze besteed?

En aan alle arcgisonline gebruikers in Nederland: Wat betaal jij? Zijn de prijzen net als in bovenstaande tabel op basis van het aantal gebruikers? Of is het net als bij de vliegtuigmaatschappijen en loop je het risico naast iemand te zitten die maar 10% heeft betaald voor zijn vliegticket van wat jij uit hebt gegeven?


geoinfo