De Nederlandse Antillen

Ex-antillen, gefeliciteerd!

10 Oktober 2010 (10-10-10) is een historische datum, het is de dag waarop het land “De Nederlandse antillen” ophoudt te bestaan. Vandaag worden St. Maarten en Curaçao autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, St. Eustatius en Saba worden een soort van gemeenten van Nederland. Een soort, want geheel dezelfde rechten en voorzieningen zijn niet voor ze weggelegd.

Als Nederlandse OpenStreetMap gemeenschap ligt onze focus geografisch op dat kleine stukje land dat ligt ingesloten tussen de Noordzee, Duitsland en Belgie, toch zijn veel Nederlanders verbonden met de (voormalige) Nederlandse antillen. Ik ben al een paar jaar enthousiast bezig om Aruba in OpenStreetMap te krijgen. Ik ben heel benieuwd of er op de andere eilanden ook mensen actief zijn en zoek hulp en geodata.

Aruba

Ik ben al een aantal jaren actief met het in kaart brengen van Aruba. Twee jaar geleden ontving ik geodata uit 2005, ontstaan uit CAD-tekeningen. De geodata was opgebouwd in kaartbladen en kent enkel lijnwerk.

De data is verouderd. Ook zijn de lijnen niet overal netjes aangesloten. Geautomatiseerd importeren zoals met de 3DShapes is gebeurd is dus geen optie. Daarnaast bevat de geodata geen namen en is het dus niet mogelijk om de straten en paden van de juiste benaming te voorzien als je niet zelf op Aruba bent geweest, of op Aruba woont. Wat ik in ieder geval heb gedaan is de geodata van Aruba via een WMS server beschikbaar maken. De WMS server draait op mijn dogomaps domein. Er is een eenvoudige demo beschikbaar.

De WMS service gebruiken vanuit je editor

Voor Merkaartor kun je een WMS adapter aanmaken:

http://www.dogomaps.net/geoserver/wms?

Als je bovenstaande url gebruikt, dan zoekt en vind Merkaartor zelf de lagen. Je kunt het beste de laag Aruba kiezen, hierin zijn alle andere lagen opgenomen.

In JOSM kun je als Service URL opgeven:

http://www.dogomaps.net:80/geoserver/wms?SERVICE=WMS&FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&Layers=aruba&.

De WMS url voor het ophalen van de GetCapabilities is:

http://www.dogomaps.net/geoserver/ows?service=wms&version=1.1.1&request=GetCapabilities

Ik hoop dat dit initiatief anderen overhaalt mee te helpen met het verbeteren van de OpenStreetMap kaart voor Aruba! En hopelijk geeft het een goed voorbeeld voor de andere ex-antillen.

In ieder geval wil ik alle mensen op de eilanden feliciteren met de nieuw verworven vrijheid! Ik wens iedereen een fantastisch feest en een mooie toekomst.


gis