PDOK gebruikt OpenStreetMap

Nu langzaam aan vele datasets beschikbaar komen op http://www.pdok.nl wordt het steeds interessanter om te zien welke gegevens onze overheid heeft. Het wordt ook steeds interessanter om te onderzoeken hoe lagen kunnen worden gecombineerd en welke nieuwe invalshoeken hiermee zichtbaar te maken zijn! Al met al een goede ontwikkeling.

Zo is er een bestand beschikbaar met alle wegen van Nederland, het zogenaamde NWB wegen bestand. Dit bestand kun je downloaden op https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/atomfeeds/n

De NWB wegen zijn volgens de metadata op nationaal georegister van 2012-06-18. Ik heb dat bestand gedownload en vervolgens ingezoomd op voor mij bekend terrein: Het startpunt van de nieuwe zuidelijke rondweg bij Den Bosch, net boven Vught.

Ik ben goed bekend in deze omgeving en ken de nieuwe zuidelijke rondweg goed. Het NWB wegen patroon laat echter niets zien van de nieuwe rondweg, maar vertoond de oude situatie. Jammer, ik had op basis van de datum een ander beeld verwacht.

Als je de rondweg in OpenStreetMap bekijkt, dan is duidelijk te zien dat deze in de OpenStreetMap database wél aanwezig is. In mijn eigen service heb ik zelfs het tunneldeel “ondergronds” getekend. Let hier op, het afgebeelde gebied is EXACT gelijk aan het gebied in de vorige afbeelding.

Nu biedt PDOK ook de TOP10 aan als WMS webservice. En wel onder de CC-BY-3.0 licentie zoals staat vermeld op https://www.pdok.nl/nl/over-pdok/uw-speciale-aandacht/copyright

Ik heb ook de TOP10 voor bovenstaand gebied zichtbaar gemaakt en een aantal dingen valt op:

  • PDOK verbeeldt geen tunnels in de TOP10
  • De nieuwe wegsituatie is hier WEL zichtbaar en komt wel erg overeen met de OpenStreetMap wegen!

Als ik alle plaatjes samenvoeg zie je goed het verschil en de overeenkomsten:

Als ik nu een google search doe op de “openstreetmap site:pdok.nl“, dan vind ik hier inderdaad een aantal vermeldingen van OpenStreetMap. Maar bij deze vermeldingen staat telkens als licentie tekst, (buiten de kaart) Kaart: BRT Achtergrondkaart © Kadaster/OpenStreetMap (CC-BY-SA 3.0)

Deze laatste vermelding is niet correct. Dit zou in mijn optiek moeten zijn:

“BRT Achtergrondkaart © Kadaster (CC-BY-SA 3.0) / Wegen © OpenStreetMap auteurs”

en dan bij voorkeur in de rechter onderhoek van de kaart zoals vermeld op de copyright pagina van OpenStreetMap

Daarnaast is niet helemaal duidelijk of je nu in de TOP10 download ook OpenStreetMap wegen krijgt. Maar dat zal ik nog een keer onderzoeken. Voor iedereen die dus een eigen kaart wil maken vanuit de TOP10 download; let even goed op of de actualiteit van de wegen wel aan je verwachting voldoet.

Wat ik positief vind is dat de gezamelijke overheidsinstanties achter PDOK de kwaliteit van de wegen van OpenStreetMap goed genoeg vinden voor de top10 kaart. En dat is toch een mooi compliment! Als ze nu ook de licentie tekst goed zetten is het helemaal top!


openstreetmap, pdok