Community of commune?

Sinds 2005 ben ik actief op het gebied van Open Source. Ik heb in 7 jaar veel verschillende communities gezien. Soms waren ze te klein, soms bleek er een kleine dictatuur te heersen. In sommige communities voel ik mij al heel lang uitermate thuis.

Ik vraag mij af waarom. Wat maakt dat ik me thuisvoel in een community? En waarom is het dat sommige communities juist benauwen, soms zelfs tot op de dag van vandaag?

De communities waar ik me in thuis voel hebben een aantal eigenschappen die me bevallen:

  • Ze hebben bestaansrecht omdat de communities zijn gebouwd rondom goede open source producten
  • De toegang is vrij. Je bent vrij om te komen, maar ook om te gaan
  • Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Het opdringen van jouw mening aan anderen wordt niet gewaardeerd
  • Je kunt actief bijdragen op verschillende niveau’s, zonder dat je daar toestemming voor nodig hebt. Bijvoorbeeld door te vertalen, te testen, documentatie te schrijven of simpelweg door mensen te bedanken voor de mooie software
  • Discriminatie (ook op basis van technische achtergrond) wordt niet getolereerd.

Communities die me meer en meer tegen staan hebben eigenschappen die ik ook kan benoemen en die ik gek genoeg ook herken. Het zijn de eigenschappen van een commune!

“Een commune (Latijn voor ‘gemeenschap(pelijk’) is een leef- en/of woongemeenschap waar alles gezamenlijk wordt gedaan. Alle of bijna alle (materiële) bezittingen zijn van de gehele gemeenschap. De bedoeling is dat door de individuele leden van de gemeenschap alleen gebruikt wordt wat nodig is.”

Sommige communities zijn extreem gefocused op “misbruik”. Leden speuren het internet af op zoek naar sporen van gebruik van “hun” open source. Als dit gebruik niet voorzien is van b.v. bronvermelding, licentie of niet direct is gekoppeld aan leden van de community, dan wordt soms in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat het zo niet kan.

Er zijn communities waar het lijkt alsof er een geloof wordt verkondigd. Niets is zo goed als onze leefwijze, ons product is het beste, als je niet volgens onze (vaak ongeschreven) regels acteert, dan willen we je hier niet hebben. Ondanks dat het hier open communities betreft, is de sfeer vaak erg gesloten.

Ik pas niet in een commune. Ik ben teveel gesteld op mijn vrijheid en geloof niet in de absolute waarheid. Begrijp me niet verkeerd, ik bedank graag communities die veel voor me betekenen en draag dolgraag mijn steentje bij. Maar er moeten geen verwachtingen ontstaan, tenzij ik die zelf bewust wek.

Een paragraaf van wikipedia over commune http://nl.wikipedia.org/wiki/Commune vind ik erg treffend:

“In de praktijk gingen deze communes meestal al snel ten gronde door onderlinge ruzies over de te volgen koers, interne gezagsverhoudingen en slechte voorbereiding. Vaak probeerde een kleine groep of enkeling alle macht naar zich toe te trekken en soms groeide de oorspronkelijke commune zo uit tot een dictatoriaal geregeerde sekte. Van de oorspronkelijke communes waren er maar enkele die levensvatbaar bleken. Om echt te kunnen gedijen hebben deze ‘overlevers’ meestal toch enkele principes van de ‘burgermaatschappij’, zoals privébezit, weer overgenomen.”

Dit doemscenario uit de jaren ’60 en ’70 hangt in mijn optiek ook een aantal open source communities uit de huidige tijd boven het hoofd. Ook al gaat het mij in sommige gevallen aan het hart, zodra ik de signalen herken sla ik de deur achter me dicht.


opinie