Het einde van Jan-Willem bij GIN

Donderdag was ik op de GeoInfoXchange (GIN Congres) getuige van een in mijn ogen vreemde gebeurtenis.

Omdat ik als open source GIS fanaat speciaal was gekomen voor de keynotes van achtereenvolgens Athina (OGC) en Arnulf (OSGeo) nam ik om 16:00 plaats in een slechts mondjesmaat gevulde zaal, op zich niet verwonderlijk, het was immers borreltijd, toch vond ik het een lichte blamage voor deze sprekers die speciaal voor ons naar Nederland waren gekomen.

Jan-Willem van Eck deed de introductie en kondigde de presentatie van Marcel Reuvers aan. Marcel bracht voor mij niets nieuws. Wel besloot ik twee prikkelende vragen te stellen (waar ik het antwoord wel op wist) ter lering en vermaak van de zaal:

“Marcel, kun je stellen dat imoov mislukt is?”

“Eh, ja eigenlijk wel, imoov is alleen geslaagd voor de brandweer, politie en ghor zijn niet voldoende aangehaakt”

“Marcel, vind je dat PDOK echt geslaagd is?”

“Vanuit welk perspectief?”

“Vanuit het perspectief van de burger?”

“… PDOK wordt al door veel partners gebruikt, ook in hun applicaties naar de burger toe”

Het geeft je te denken. PDOK is betaald met ons belastinggeld, toch kunnen we er geen gebruik van maken indien dit niet direct een doel dient van een of meer van de PDOK partners, zou dit niet bijten met de wet openbaarheid bestuur? Maar goed, alles heeft tijd nodig en wellicht is geduld een schone zaak. Ik vind ook dat de vers opgetuigde beheerorganisatie de kans moet krijgen om zich te bewijzen.

De presentatie van Athina was helder. Niet nieuw, niet innoverend, maar wel helder. Het is duidelijk dat het OGC goed georganiseerd is. Het belang van standaarden heeft zich bewezen en is mede dankzij de OGC bij alle GIS deskundigen aanwezig in het (onder)bewustzijn.

Arnulf was, ondanks het feit dat zijn verschijning in pak voor mij even wennen was, ouderwets scherp en helder. Hij legde nogmaals duidelijk uit wat OSGeo is, wat het niet is, wie er allemaal gebruik maken van OSGeo projecten (onder andere ESRI) en dat open source wel degelijk een verdienmodel kent. Een kreet bleef me bij, in een van de eerste slides gaf Arnulf aan dat open source niet tot “vendor only benefits” leidt. Nou ving ik recentelijk op dat ondanks de crisis de jaarlijkse licentiekosten voor ESRI software gewoon weer met 2.7% (omhoog uiteraard) zijn geindexeerd. Met zoveel mooie open source componenten onder de motorkap zou je dat niet direct verwachten! Waarschijnlijk gaat “vendor only benefits” soms wel op. Desondanks ben ik wel blij dat ESRI een aantal fantastische open source componenten gebruikt. Wellicht dat ze nog moeten leren hoe ze daar op de juiste manier mee om moeten gaan.

Arnulf kondigde aan dat na zijn presentatie de kick-off zou plaatsvinden van het “Dutch OSGeo Chapter”. In tegenstelling tot de OpenGeoGroep waar duidelijk het commercieel belang een prominente rol speelt, is de bedoeling van een chapter om gelijkgestemden samen te brengen. Een ontmoetingsplek te creëeren waar men met elkaar van gedachten kan wisselen. Daar heb ik nu echt zin in! Ik kijk uit naar een aantal leuke ontmoetingen in 2012.

Nadat Arnulf het podium verliet kropen de geinteresseerden in het OSGeo Chapter direct bij elkaar. Op de achtergrond hoorde ik Jan-Willem zeggen dat dit zijn laatste grote optreden was als voorzitter van GIN… Wacht eens? Werd dat nu echt zo tussen neus en lippen gezegd? Waren dit niet de key-notes van de conferentie, de afsluiter? De kers op de taart?

Waarom was er niemand aanwezig van GIN (leden en bestuur) om Jan-Willem even in het zonnetje te zetten? En te bedanken voor al zijn inzet? Even had ik een licht gevoel van onbehagen. Ik ben het vaak oneens met Jan-Willem. Soms heb ik moeite met het feit dat hij prikkels afgeeft die uitlokken tot discussie en dan de deur dicht gooit. Toch vond en vind ik Jan-Willem een prikkelende tegenstander. En ook vind ik dat niemand, maar dan ook echt niemand die zich jaren heeft ingezet het verdient om op deze manier via de coulissen het toneel te verlaten.

De zaal had vol kunnen zitten. Leden, GIN bestuur, standhouders en andere bezoekers. Ze hadden allemaal even de tijd kunnen nemen om Arnulf en Athina aan te horen. En daarna hadden we met zijn allen het glas kunnen heffen op Jan-Willem!

Het congres is als een nachtkaars uitgegaan. Ook al hebben we met een leuke groep de kaars voor het Dutch OSGeo Chapter opnieuw aangestoken!

Jan-Willem, langs deze onsympathieke weg, het ga je goed. Ik hoop nog regelmatig, op de bekende sportieve manier, met jou een robbertje verbaal te knokken.


osgeo, pdok